Ziua Mamei

by on March 5, 2015

in Lumea Copiilor

A venit Primavara si in aceasta prima luna a acestui frumos anotimp suntem obisnuiti de foarte multi ani ca pe data de 8 martie sa sarbatorim atat femeia, cat si mama.

Putini stiu ca de fapt, ziua mamei este intr-o cu totul alta zi si alta luna, fiind sarbatorita in prima duminica a lunii mai.

Conform Wikipedia, “Până în anul 2009, România era printre puținele state ale lumii care, în lipsa unei Zile a mamei, a marcat doar Ziua Femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificații. Astfel, această sărbatoare a femeilor de pretutindeni a ajuns la noi să aibă neoficial și statutul de zi a mamei, în lipsa unei sărbători distincte destinate mamei.”

Ziua Mamei a fost legiferata ca sărbătoare în România începand cu anul 2010, fiind pentru prima data sarbatorita in luna mai a acelui an.

Daca ai fi rugat sa dai o definitie mamei, care ar fi aceea?

O mama este cineva care te iubeste neconditionat si plaseaza nevoile copiilor mai presus de ale ei insasi, nu atat prin vorbe, cat prin fapte. Cineva care te creste, te iubeste si are grija de tine.

definitia mamei

Te creste si educa in asa fel incat sa fii o persoana buna si sa nu faci lucruri care ti-ar putea aduce necazuri. Cineva care te iubeste indiferent de ce greseli faci. Se ingrijeste si ii pasa de tine orice ar fi…o mama este o mama!

Apropierea zilei de 8 martie mi-a dat oarecum o tema de gandire. Paralela femeie-mama.

Adevaratele mame sunt acelea care sunt pe deplin increzatoare in propria capacitate de a creste si educa copilul si nu au nevoie sa caute in stanga si dreapta o confirmare a acestui fapt. SINGURELE PERSOANE CARE ITI POT SPUNE CU ADEVARAT CA ESTI O MAMA, SUNT COPIII TAI. INTREABA-I!

Mai presus de toate, “mama” ta este persoana care te creste si se ingrijeste de tine. Mama ta “biologica” este cineva care te-a “gazduit” timp de 9 luni in pantece. Cred ca pentru a fi numita “mama”, este nevoie de mult mai mult decat a fi insarcinata si a da nastere.

Ziua Mamei

In clipa cand copilul se naste si mama se naste. Ea nu a existat inainte. Femeia a existat, mama insa nu.

Exista din pacate femei care nu au copii si ar fi mame extraordinare si in contrast, altele care dau nastere unui copil si nu pot fi mame. Instinctul matern este, din nou, mult mai mult decat a purta un copil in pantece. Este esenta a ceea ce defineste o femeie.
Ziua Mamei
Personal, privind in trecut, copilaria si etapele cresterii si formarii mele ca om, se confunda cu mama. Am crescut, m-am maturizat, am devenit alt om, insa in fiecare zi vad cum in inima ei am ramas acelasi copil dintotdeauna.

Asta inseamna mama. Defintia pe care eu as da-o mamei este “mama mea”. Si sunt convins ca majoritatea mamelor sunt asa.

Din pacate, exista copii pentru care cuvantul mama nu inseamna nimic, sau mai rau, nu inseamna decat durere.

Ziua Mamei ne aminteste asadar intr-un fel ca indiferent daca alegi sa ai copii sau nu, a fi mama este o alegere. Una e sa fii o mama biologica, si alta e sa fii o mamica devotata.

Asculta aici una dintre cele mai frumoase si rascolitoare melodii dedicate mamei, cu versurile traduse in limba romana

Spune-ne parerea ta!

comentarii

{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

  • Reguli :
  • 1. Tratati persoanele care scriu pe acest blog cu respect, nu folositi un limbaj necivilizat sau cuvinte care sa aduca o vatamare morala celorlalte persoane care posteaza mesaje.
  • 2. In comentariile dumneavoastra va rugam sa va referiti doar la articolul in cauza si sa nu atacati autorul.
  • 3. Nu folositi un limbaj explicit sexual, vulgar sau care sa jigneasca.
  • 4. Fara comentarii discriminatorii cu tenta xenofoba, antisemita sau rasista.
  • 5. Daca aveti vreo plangere in ceea ce priveste administrarea acestui blog puteti trimite un mesaj la adresa de mail: contact@silviubacky.com.
  • 6. Comentariile care intra in contradictie cu regulile de mai sus vor fi sterse fara a se afisa vreun motiv.
  • 7. Daca veti continua sa sfidati aceste reguli nu veti mai putea sa postati mesaje.
Comentand pe acest blog, sunteti de acord cu regulile precizate, le intelegeti si va dati acordul ca le veti respecta. Va multumim.

SILVIUBACKY 2010-2015 - silviubacky.com